dijous, 9 d’octubre del 2014

Sitges 2014: the Houses October Built

The Houses October Built (2014)


Sinopsi

Uns amics emprenen un viatge, disposats a documentar gràficament les més terrorífiques atraccions de Halloween que es poden trobar als Estats Units. Una de les seves primeres destinacions és una casa regentada per pallassos. L’actitud irrespectuosa dels reporters no cau gens bé entre els seus amfitrions, iniciant un conflicte que desencadena una angoixant persecució.

Crítica

Que el subgénere del found-footage es sol fer servir per filmar històries sense argument no és cap secret. Cada any s'estrenen un bon grapat d'aquestes indistingibles pel·lícules de pressupost inexistent,  on tot són diàlegs buits, sense clímax ni aportar res al gènere. Tot i això, no sé perquè m'esperava que The Houses October Built fos una mica diferent. Sóc un il·lús.

La pel·lícula tenia totes les peces per ser un found-footage diferent que s'atrevís a explicar alguna cosa. Al tractar-se d'un road trip per cases de la por, els és fàcil tenir escenes d'acció abans de l'esperat clímax. A més, els suposats "dolents" tenen un disseny molt cuidad i són protagonistes d'escenes força inquietants. Finalment, durant tot el metratge t'estàs preguntant què és el que està passant realment. Amb tot el que estic dient un pensaria que estem davant d'una bona obra, però no us enganyeu, en realitat és un nou i avorrit found footage.

La tensió que crea el no saber què està passant es perd quan els protagonistes obren la boca i es passen molts minuts improvisant diàlegs superflus. L'acció que podrien provocar les cases de la por es fa exageradament repetitiu i llarg, fins al punt que cap al final desitges que tornin a casa d'un cop. Òbviament, en situacions normals els protagonistes haguessin tornat a la primera de canvi després de la primera cosa rara y la peli hagués acabat sense més. I el final és el típic coitus interruptus d'aquest sub-gènere i et deixa amb la sensació d'haver perdut noranta minuts de vida.

El millor: el disseny de personatges

El pitjor: que sembli que vol explicar una història i al final no ho faci.